Kan ni berätta lite mer om er själva?
Vi är båda utbildade ämneslärare och arbetar på Björnekullaskolan i Åstorp. Sedan tre år tillbaka har vi arbetar med att utveckla elevernas studieteknik som ett led i vårt kompensatoriska uppdrag.
Hur skulle ni beskriva ert projekt?
Vi båda har alltid arbetat med studieteknik i vår undervisning som ett sätt att möjliggöra för eleverna att äga sitt eget lärande och sin kunskapsutveckling. Vi såg att många elever som kom till Björnekullaskolan hade bristfällig studieteknik, vilken ledde till att de hade svårt att uppnå målen i sina olika ämnen.
Hur gick ni tillväga?
Vi märkte tidigt att det knappt fanns någon forskning inom området och att tillgången till material anpassat för högstadieelever var näst intill obefintlig. Vi beslutade oss därför för att sammanställa ett eget material och tog då stöd från “Orka plugga” från Utbildningsradion. Efter en tids arbete resulterade detta senare i en lärarhandledning med detaljerade instruktioner färdig att användas i klassrummet. Vi gjorde också ett schema med de olika momenten inlagda, för att säkerställa att dessa genomfördes i samtliga klasser.
Under skoldagen har eleverna oss lärare som resurser för sitt lärande men alla elever har inte samma möjlighet att få hjälp hemma. För att kompensera för detta bestämde vi oss för att skriva en handbok i studieteknik riktad till våra elever på Björnekullaskolan. Eftersom vår erfarenhet har lärt oss att elever ofta inte frivilligt läser långa texter, valde vi en lättsam uppbyggnad av boken med korta texter, QR-koder och intressant fakta.
Vilka resultat eller insikter har ni fått från projektet?
Större medvetenhet hos eleverna såväl som lärare kring vad studieteknik är vilket medfört ökad likvärdighet i undervisningen på skolan. Det ska inte spela någon roll vilket klass man går i eller vilken lärare man har utan alla elever på skolan får möjlighet att utveckla samma metoder.
Har ni några råd till kollegor som kanske funderar på att prova något liknande?
Att arbetet är en process som ibland ändrar riktning och därför ofta tar mer tid än vad man räknat med. Därför måste tid avsättas och arbetet genomföras med skolledningens fulla stöd.
Lämna gärna en kommentar eller dela med dig av dina egna erfarenheter och lärdomar – tillsammans lär vi av varandra.